srijeda, 15. siječnja 2014.

Armatura i betonsko željezo

Armature u pravilu označavaju pružanje dodatnog ojačanja nekom drugom objektu iz nekog razloga. U području graditeljstva i gradnje armaturom tako nazivamo određeno pojačanje ili ojačanje nekog građevnog materijala.

Beton: umetanjem ili postavljanjem čeličnih materijala u beton dobivamo armirani beton. U ovom slučaju korišteni čelik nazivamo betonskom čeličnom armaturom. Kako bi se određena armatura uspješno postavila uvijek je potrebno izraditi i definirati precizan plan postavljanja armature. Žbuka se u kritičnim dijelovima isto tako može pojačati postavljanjem određene armature od umjetnih materijala. Postavljanjem armatura na ovaj ćemo način spriječiti nastajanje pukotina i brazda. Postavljanje pojačanja u žbuci poglavito je važno kad je riječ o suvremenim izolacijskim sustavima na objektima. Estrih se isto tako može pojačati određenim materijalima kako bi se spriječilo pojavljivanje pucanja i brazda na površini. Poglavito je važno postavljanje ojačanja kad je riječ o estrihu koji se postavlja na osjetljivu podlogu. Kao armatura mogu se koristiti čelični materijali ili drugi umjetni materijali.

Armature i beton 
Armirani beton predstavlja spoj betona i armiranog čelika koji na jednom mjestu objedinjuje i međusobno kombinira dobre osobine betona (relativno velika tlačna čvrstoća) i dobre osobine čelika (visoka vlačna čvrstoća). 
Vlačna čvrstoća betona relativno je mala i ona iznosi oko 10 posto tlačne čvrstoće. Beton bez armature stoga bi otkazao već i pri manjoj vlačnoj sili. Iz toga razloga u beton se ugrađuje odgovarajuća armatura koja svoju vlačnu čvrstoću prenosi na beton. 
Od velike prednosti kod armiranog betona igra ulogu činjenica što beton i armirani čelik imaju jednak koeficijent toplinske rastezljivosti (uslijed djelovanja vanjske temperature: oko 10-5). I beton i čelik za armiranje podjednako se rastežu na istoj temperaturi. Tijekom rastezanja ne pojavljuju su određene diferencije niti dolazi do nasuprotnog naprezanja u ovim materijalima. Osim toga u betonu se nalazi cement koji svojim alkalnim miljeom s od oko pH- vrijednošću 10 – 11 jamči čeliku postojanu zaštitu od korozije.

1 komentar:

Unknown kaže...

Ne znam je li ovo pogođena tema, ali zanima me da li je za zaštitu od korozije dovoljno prefarbati metalnu ogradu jednom godišnje?